Over ons

Fietsenmaker in Waalre

In Waalre-dorp kent bijna iedereen hem: fietsenmaker Job van Hout. Eens studeerde Van Hout Technische Bedrijfskunde: hij hoefde alleen zijn scriptie nog maar te voltooien en de wereld lag voor hem open. Maar hij koos anders.

Het begin

,,Toen ik een jaar of zeven, acht was, zat ik bij ons thuis in Veldhoven altijd in het schuurtje te sleutelen aan van alles en nog wat. Mijn hele leven lang haal ik al dingen uit elkaar om ze weer in elkaar te zetten. Van mijn eerstverdiende geld kocht ik een mountainbike en de gekte voor de sport was meteen geboren. Ik heb op hoog niveau gefietst en ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer naar een fietsenmaker ging: ik moest 220 gulden afrekenen. ‘Dat kan ik zelf ook verdienen’, dacht ik en vanaf dat moment ontving ik heel wat klantjes met kapotte fietsen in ons schuurtje.”

Hij vervolgt: ,,Tot die te klein werd. Ik ben opgeleid in de assemblage en in de fijnmechanische technieken. Tijdens mijn BOL-opleiding begon ik een groothandel in fietsonderdelen. Op een gegeven moment verdiende ik meer dan mijn leraren.”

Vanuit de ouderlijke schuur in Veldhoven verhuisde Van Hout in 2012 naar Waalre. In de grote hal op het Walraterrein aan de Molenstraat, waar vroeger de handdoeken werden gemaakt, maakte hij een deur in een muur en zijn zaak in onderhoud en reparatie was geboren. Maar Van Hout moet vóór 1 oktober een ander onderkomen, want de hal wordt afgebroken. Hij heeft wat opties, maar ook voorkeuren. ,,Volgende week praat ik over de gemeentewerf, maar op de Willibrorduslaan staat ook een ideaal pand. Misschien wil iemand dit kopen en aan mij verhuren?”

Snoepwinkel

,,Ik maak het liefst van allerlei losse componenten een fiets, breng daar kleurtjes op aan en zie dat echt als kunst. Mijn zaak is een ware snoepwinkel. Ik let op details: zo moet het logo van een band precies op een bepaalde plek bij het ventiel. En ik kan veel méér dan alleen fietsen maken. Ik heb bij ASML aan machines gesleuteld die miljoenen kosten. Het is eigenlijk mijn droom om een smidse te hebben waarin ik alles wat kapot is kan herstellen.” 

En met het motto "goede kwaliteit voor een betaalbare prijs!".